Start Planning
Pinksteren

Pinksteren 2025 en 2026

Pinksteren, ook bekend als pinksterzondag en maandag, is in Nederland een feestdag. Omdat de datum gerelateerd is aan Pasen, is het een verplaatsbare feestdag die niet elk jaar op dezelfde datum valt. Zowel op zondag als maandag zijn er in Nederland feestdagen.

JaarDatumDagFeestdagen
20258 junizondag1e Pinksterdag
9 junimaandag2e Pinksterdag
202624 meizondag1e Pinksterdag
25 meimaandag2e Pinksterdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Geschiedenis van de feestdag

In de katholieke godsdienst betekent Pinksteren de dag dat de Heilige Geest uit de hemel neerdaalde en zichzelf aan de apostelen toonde. Het wordt 50 dagen na Pasen gevierd, vandaar dat de datum elk jaar verandert. De naam pinksterzondag en -maandag komt van de witte kleding die gedragen wordt door degene die gedoopt worden, omdat de feestdag een populaire doopdag is.

Tradities en vieringen

Er zijn veel festiviteiten in heel Nederland die vieren wat zij Eerste pinksterdag en Tweede pinksterdag noemen. Er zijn markten en festivals ontworpen om de feestdag te vieren. Op pinkstermaandag wordt De Dag van het Kasteel gehouden, een viering die de publieke waardering van historische Nederlandse kastelen ondersteunt. Veel mensen doen speciale moeite om kerkdiensten bij te wonen, waarna ze de dag doorbrengen met familie en vrienden. Omdat Pinksteren meestal het eerste mooie lenteweekend is, gaan mensen wandelen, fietsen of doen onderhoud buiten aan het huis. Omdat het een tweedaagse feestdag is, gaan sommigen op vakantie.

Pinkpop-festival

Muziekfestivals zijn heel gewoon tijdens Pinksteren in Nederland. Een van de bekendste festivals is Pinkpop, die wordt gehouden in Landgraaf. Het is het beroemdste openluchtfestival en het langstlopende, ononderbroken festival in Europa. Ten minste 60.000 mensen wonen het festival bij dat in haar 40-jarige geschiedenis al 20 keer is uitverkocht. Grote sterren waaronder Red Hot Chili Peppers, The Struts, Paul McCartney, Halestorm en meer hebben op het podium gestaan tijdens het Pinkpop Festival. Er is een grote camping dichtbij het podium waar de gasten op hun camping van het festival en de livemuziek kunnen genieten.

De naam van het festival komt van een combinatie van Pinksteren, het Nederlandse woord voor Pentecrost en popmuziek. Het Nederlandse woord voor pop is echter ook pop en het meest recente logo voor het festival geeft een pop in een roze jurk weer. Het eerste evenement heette Pinknick, omdat mensen verondersteld werden hun eigen voedsel mee te nemen. Het evenement was gratis en er werd gratis varkens braadstuk en appels aangeboden aan iedereen die aanwezig was. Een aantal lokale bands spraken af ​​om gratis te spelen en bijna 10.000 mensen woonden het eerste evenement bij.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202419 meizondag1e Pinksterdag
20 meimaandag2e Pinksterdag
202328 meizondag1e Pinksterdag
29 meimaandag2e Pinksterdag