Start Planning
Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2024, 2025 en 2026

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag in Nederland en herdenkt de bevrijding van Nederland door het Eerste Canadeze Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

JaarDatumDagFeestdagen
20245 meizondagBevrijdingsdag
20255 meimaandagBevrijdingsdag
20265 meidinsdagBevrijdingsdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Voor veel Nederlanders is Bevrijdingsdag een dag vol vaderlandsliefde en feestelijke vieringen. Bevrijdingsdag wordt ieder jaar gevierd op 5 mei. Bevrijdingsdag wordt voorafgegaan door Dodenherdenking, een herdenkingsdag die plaatsvindt op 4 mei.

Geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Om te begrijpen waarom Bevrijdingsdag belangrijk is voor Nederlanders zul je eerst iets te weten moeten komen over de rol van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergingen de Nederlanders grote ontberingen. De veldslagen en evenementen die de Nederlanders in deze tijd moesten doorstaan kunnen je helpen te begrijpen waarom Bevrijdingsdag één van de meest geanticipeerde feestdagen in Nederland is.

Nadat Hitler in 1939 Polen binnenviel verklaarde Nederland dat het land en haar leger tijdens de oorlog neutraal zouden blijven. Ondanks de neutraliteitsverklaring viel Duitsland Nederland binnen tijdens de Slag om Nederland, die onderdeel was van de Zaak Geel, de Duitse invasie van zuidelijk Europa. Door gebruik te maken van bliksemsneloorlogstactieken wist het Duitse leger als snel de verdediging van Nederland plat te leggen. De Duitse luchtmacht, de Luftwaffe, vernietigde ook Rotterdam tijdens een serie bombardementen. In een poging om meer bloedvergieten te voorkomen gaf het Nederlandse leger zich over aan de Duitsers. In de tussentijd vluchtte de Koningin en de rest van de Nederlandse overheid naar Canada.

Na de Slag om Nederland stond het grootste deel van Nederland onder Duitse bezetting. Om de Duitste strijdkrachten in de regio bij te staan werden vele jonge mannen en voormalige soldaten uit het Nederlandse leger ingelijfd bij het Duitse leger. Hoewel het erop leek dat de Nazi’s na de Slag om Nederland de volledige controle over Nederland hadden, ontwikkelde zich al snel een leger verzetsstrijders. Het Verzet bestond voornamelijk uit Joodse mannen en voormalige soldaten. Joden hadden een grote motivatie om tegen de Duitsers te vechten vanwege de enorme gevolgen van de Holocaust op de Nederlandse bevolking. Het Verzet in Nederland assisteerde uiteindelijk de Geallieerden bij het verzamelen van informatie en het saboteren van Duits materieel.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland waren de Nederlandse Joden en andere minderheden het slachtoffer van de genocidale daden van de Holocaust. De Holocaust was in Nederland extreem tragisch; bijna 75% van de Joodse bevolking werd systematisch uitgeroeid.

Behalve dat de Nederlandse bevolking met militaire aanvallen en discriminatie te maken kreeg, hadden vele Nederlanders grote moeite om de enorme hongersnood in de winter van 1944 te overleven. Tijdens deze hongersnood stierven meer dan 22.000 Nederlanders de hongersdood. Geleerden noemen deze tragische gebeurtenis nu de Hongerwinter.

In 1944 begonnen de Geallieerden met aanvallen op het Duitse leger in Nederland. Aanvankelijk bewogen de Geallieerden zich heel snel door Nederland, maar ze kwamen enkele maanden vast te zitten onder de Rijn. Na maanden van patstelling wist het Eerste Canadeze Leger eindelijk door de Duitse linie heen te breken en de Rijn te bevrijden. Met één van de belangrijkste strategische middelen nu in handen wist het Canadeze leger het Duitse leger in Nederland te overmeesteren. Na de grote overwinning gaf de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz zich over aan de Canadeze Generaal Charles Faulkes in Hotel de Wereld in Wageningen. Kort hierna trokken de Duitsers zich terug uit Nederland. Dit wordt gezien als het einde van één van de meest duistere hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis.

Feestelijke activiteiten

Er worden op Bevrijdingsdag door heel Nederland vele festivals en evenementen gehouden.

  • Muziekfestivals
    Muziekfestivals zijn één van de populairste evenementen die Nederlanders bijwonen op Bevrijdingsdag. De meeste van deze festivals zijn vaderlandslievend, opwindend en een feest voor iedereen die er één bezoekt. Het Bevrijdingsdagfestival in Haarlem is één van de grootste muziekfestivals dat op een feestdag plaatsvindt.
  • Joodse Bijeenkomsten
    Het is voor Joodse mensen de traditie om op Bevrijdingsdag samen te komen en de beproevingen van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog te bespreken. Deze samenkomsten bieden geweldige mogelijkheden om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van de mensen die het meest hebben geleden onder de Holocaust.

Bevrijdingsdag is een beroemde Nederlandse feestdag die het mensen mogelijk maakt om terug te kijken op de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de perfecte gelegenheid om de vrijheid te vieren en een beetje lol te hebben.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
20235 meivrijdagBevrijdingsdag
20225 meidonderdagBevrijdingsdag
20215 meiwoensdagBevrijdingsdag
20205 meidinsdagBevrijdingsdag
20195 meizondagBevrijdingsdag
20185 meizaterdagBevrijdingsdag
20175 meivrijdagBevrijdingsdag