Start Planning
Koningsdag

Koningsdag 2025 en 2026

Koningsdag is de meestgevierde feestdag in Nederland en heeft dan ook een speciaal plekje in de harten van de Nederlanders.

JaarDatumDagFeestdagen
202526 aprilzaterdagKoningsdag vakantie
27 aprilzondagKoningsdag
202627 aprilmaandagKoningsdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Hoewel er in Europa nog andere monarchiën bestaan zijn er maar weinig die zulke uitgebreide festiviteiten organiseren als de Nederlanders, en dat allemaal met maar één doel: het vieren van de regerende monarch en benadrukken hoe belangrijk hij of zij is voor Nederland.

Historische achtergrond

Prominentie op wereldschaal is de Nederlanders niet vreemd. Nederlandse koopvaarders, landbouwers, zeelieden, filosofen en geniale kunstenaars waaronder onder velen Rembrandt en de Nederlandse Meesters staan door de eeuwen heen bekend om hun unieke bijdragen aan vele verschillende infloedssferen en culturen.

Vandaag de dag viert het land haar plek onder de naties wanneer zij vreugdevol de huidige koning viert op Koningsdag. Toen Koningin Beatrix in 2013 abdiceerde om plaats te maken voor haar zoon Willem-Alexander werd “Koninginnedag”, “Koningsdag”, wat jaarlijks wordt gevierd op 27 april, de verjaardag van de Koning.

Culturele evenementen en festiviteiten: een viering van een verjaardag en het Huis van Oranje

“Koningsdag” is een festival dat tot in de uithoeken van het land doorloopt, in de grote steden en in de kleinste dorpjes. Geen enkele plaats wordt achterwege gelaten als de Koninklijke Familie als leden van het huis van Oranje op bezoek gaan bij zoveel mogelijk van hun geliefde onderdanen als ze maar kunnen. Deze dag gaat echter over het vieren van de liefde van het volk voor de zittende monarch.

Van de hoofdstad Amsterdam tot de Caraïbische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, alle landen van het Koninkrijk der Nederlanden trekken hun oranje aan en gaan tot het gaatje.

Het is overduidelijke dat het Huis van Oranje zeer geliefd is bij de mensen, of ze nu oranje kleding dragen, hun haar (tijdelijk) oranje maken of het nationale drankje “Oranjebitter” drinken. De mensen vieren vandaag de dag gezamenlijk festiviteiten in het hele land als gevolg van een militaire overwinning van Frederik Hendrik, Prins van Oranje, in 1620.

Amsterdam

  • Straatfeesten

Het feestelijkste straatfeest ter wereld vindt op Koningsdag plaats in Amsterdam, als meer dan een miljoen Nederlanders op bezoek gaan bij de 750.000 inwoners van de stad. Dit is dan ook de nummer 1 bestemming voor Nederlanders op Koningsdag. Het belang van deze dag moet niet onderschat worden, aangezien DJ’s en evenementen waarbij de artiesten een belangrijke rol spelen al hebben moeten uitwijken naar de buitenwijken van de stad.

In Amsterdam beginnen de festiviteiten zelfs al rond middernacht de avond voorafgaand aan Koningsdag. Pleinen in de Jordaan, op de de Wallen en de Nieuwmarkt barsten van de café’s, bakkerijen en drankjes, in het bijzonder oranjebitter, en je zult zien dat hier de meest uitbundige feesten plaatsvinden.

  • Het Vondelpark

Wat een bezoeker ook gaat doen op Koningsdag, een bezoekje aan het Vondelpark zou bovenaan de prioriteitenlijst moeten staan, aangezien het gelach van kinderen al in de vroege ochtenduren gehoord kan worden. Dat laat wel zien dat Koningsdag ook juist een dag voor Nederlandse kinderen is terwijl ze zich in grote getalen verzamelen om hun oude speelgoed en spellen te verkopen en hun muzikale kunsten vertonen voor de bezoekers van de vrijmarkt.

Overige attracties en evenementen in Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

Andere grote en zelfs kleinere steden hebben hun eigen aandeel in de viering van Koningsdag. Als je niet in Amsterdam kunt of wilt zijn, dan zul je niets tekort komen als je de dag doorbrengt in steden als Haarlem, Rotterdam of andere welbekende steden.

In Utrecht vind je overal in de stad vlooienmarkten en vrolijk versierde bootjes die door de kronkelende grachten varen. In Den Haag kun je de magnifieke muzikale concerten horen die door de hallen van de historische zetel van de Nederlandse overheid galmen.

Om je Koningsdag compleet te maken heeft iedere stad en gehucht zijn eigen spectaculaire kermis met vele leuke attracties, poffertjes en suikerspinnen.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202427 aprilzaterdagKoningsdag
202327 aprildonderdagKoningsdag