Start Planning
Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag 2025 en 2026

Hemelvaartsdag, wordt 40 dagen na Pasen gevierd en is een officiële feestdag in Nederland. Technisch gezien is Hemelvaart 39 dagen na Pasen, maar 40 dagen door ‘inclusief te tellen’. Het valt altijd op een donderdag en de meeste mensen nemen de vrijdag erna vrij om een ​​vierdaags weekend te creëren.

JaarDatumDagFeestdagen
202529 meidonderdagHemelvaartsdag
202614 meidonderdagHemelvaartsdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Nederland is van oudsher een christelijke natie en sinds het begin van de vijftiende eeuw een protestantse natie. Tegenwoordig is echter ongeveer 40 procent van de bevolking seculier, niet-christelijke religies zijn goed voor een tiende van de bevolking en het christendom heeft een groot aantal, maar is niet meer een meerderheid religie.

Het is gebruikelijk om op Hemelvaartsdag speciale kerkdiensten te houden, zowel voor katholieken als protestanten, ter herdenking van de dag waarop de opgestane Christus opsteeg naar de hemelse glorie om aan de rechterhand van de Heilige Vader te zitten. Slechts een op de twintig burgers van Nederland bezoekt de kerk zelfs maar een keer per maand, maar sommige kerken zullen op Ascension nog steeds diensten houden of zoals de Nederlanders het noemen, “Hemelvaartsdag.”

In Amsterdam komt en gaat Hemelvaartsdag met weinig aandacht. Musea, winkelcentra en allerlei toeristenwinkels en -stops, plus authentieke Nederlandse eetgelegenheden, blijven allemaal open. In de zuidelijke kant van Nederland kun je een aantal katholieke kerken met optochten en vieringen vinden. In de ‘Nederlandse Bijbelgordel’, die loopt van Zeeland naar Noord-Overijssel, is het protestantisme nog steeds sterk. Je hebt meer kans om daar Protestantse Hemelvaart-diensten te vinden.

Als je Nederland bezoekt op Hemelvaartsdag, dan zijn hier enkele ideeën om te gaan doen:

  • Doe een oude Nederlandse gewoonte Dauwtrappen, of “de dauw schoppen” genaamd. De traditie is om heel vroeg op te staan, voordat de zon opkomt en te gaan wandelen, te joggen of te fietsen op het platteland. Dit is een uitstekende gelegenheid om de schilderachtige Nederlandse landschappen, waaronder de vele windmolens en kanalen, te bekijken.
  • Woon het populaire muziekfestival “Green Vibrations” in de stad Enschede bij. De vertegenwoordigde muziekgenres zijn divers, variërend van rock tot folk, maar het talent is overwegend lokaal uit Enschede. Er zijn veel uitvoeringen, openbare decoraties, een festivalmarkt met kleine winkels en foodtrucks. Het festival vindt elke Hemelvaartsdag plaats.
  • Niet helemaal in Nederland, maar vlak bij de grens en is een groot feest om notie van te nemen is de Hemelvaartsdag-processie in Brugge, in de Belgische staat West-Vlaanderen. Het evenement is erg groot en de stad sluit grotendeels af om deel te kunnen nemen. In de ‘Processie van het Bloed’ dragen betogers in middeleeuws kostuum, ‘heilig bloed’ in een flesje van een vereerde heilige uit het verleden, door de straten. Het evenement vind sinds het jaar 1291 jaarlijks plaats.

Degenen die Nederland bezoeken tijdens Hemelvaartsdag zullen merken dat er maar een paar georganiseerde evenementen zijn om bij te wonen, maar sommige zijn behoorlijk opwindend. En er zijn nog steeds enkele kerkdiensten en aanhoudende tradities. Bovendien zijn er nog altijd de vele andere attracties het hele jaar door te bezoeken.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
20249 meidonderdagHemelvaartsdag
202318 meidonderdagHemelvaartsdag