Start Planning
Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag 2025 en 2026

Zoals het grootste deel van de wereld, viert Nederland nieuwjaarsdag op 1 januari, gebaseerd op de Gregoriaanse kalender. De viering in Nederland is echter heel anders dan in andere delen van de wereld.

JaarDatumDagFeestdagen
20251 januariwoensdagNieuwjaarsdag
20261 januaridonderdagNieuwjaarsdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Nederlanders beschouwen nieuwjaar als een van de meest geliefde feestdagen van het jaar. Zodra de kerst voorbij is, beginnen onofficiële nieuwjaarsvieringen. Bedrijven en particulieren versturen nieuwjaarskaarten aan vrienden en collega’s om ze het aankomende jaar veel succes te wensen. Veel van de tradities die tijdens oud en nieuw in Nederland worden gevierd, zijn ontleend aan de cultuur van Nederlandse kolonisten.

Oudjaarsdag

De vieringen op oudejaarsavond zijn extravagant met veel feesten in pubs, clubs en hotels, hoewel sommige mensen liever privéfeesten houden. Veel gebieden in het land plannen ook sociale vreugdevuren op oudejaarsavond. Net als in veel andere delen van de wereld houden mensen de klok nauwlettend in de gaten tot het middernacht slaat. Mensen kussen en knuffelen en wensen elkaar veel succes voor het komende jaar.

Om middernacht begint het vuurwerk en velen geloven dat ze de boze geesten van het oude jaar afweren. Er zijn een aanzienlijk aantal vuurwerkshows die de hemel oplichten en niet stopt tot in de vroege uren van de ochtend.

Nieuwjaarsdag

De meeste mensen in Nederland ontspannen op nieuwjaarsdag en brengen tijd door met familie en vrienden. Sommige dorpen organiseren nieuwjaarsduiken waarin mensen worden aangemoedigd om in koud water te zwemmen. Velen doen mee, omdat er wordt gezegd dat het ze geluk en gezondheid brengt. Het grootste evenement is in Scheveningen met meer dan 10.000 zwemmers. Hoewel er over de hele wereld dit soort zwemevenementen plaats vinden, toch heeft Nederland het grootste aantal.

Het is een traditie om vrienden te bezoeken op nieuwjaarsdag en mensen moeten een glas sterke drank drinken en eten wat bij elk huis dat ze bezoeken. Het is niet ongebruikelijk dat mensen nieuwjaarsgeschenken uitwisselen en ze zijn vaak ringvormig en symboliseren de levenscirkel.

Het eten van zoet deeg wordt beschouwd als het bestrijden van kwade geesten. Oliebollen worden vertaald in “olieachtige ballen” en lijken op zelfgemaakte donuts. De legende gaat dat de Germaanse godin Perchta met een stam van boze geesten door de lucht zou vliegen en probeerde om de buik van iedereen die ze tegenkwam open te snijden. Haar zwaard zou van iedereen die oliebollen at de buik afsnijden.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
20241 januarimaandagNieuwjaarsdag
20231 januarizondagNieuwjaarsdag