Start Planning
Pasen

Pasen 2025 en 2026

Pasen wordt in Nederland op een meer seculaire manier gevierd.

JaarDatumDagFeestdagen
202518 aprilvrijdagGoede Vrijdag
20 aprilzondag1e Paasdag
21 aprilmaandag2e Paasdag
20263 aprilvrijdagGoede Vrijdag
5 aprilzondag1e Paasdag
6 aprilmaandag2e Paasdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

Sinds de Reformatie is Nederland lange tijd een bolwerk geweest voor de Nederlandse Gereformeerde kerk en voor religieuze vrijheid en religieuze ijver. Aan het begin van de 20e eeuw werd het land echter geleidelijk aan steeds meer seculier en vandaag de dag zegt 55% van de 17 miljoen inwoners van Nederland geen enkele religie aan te hangen en slechts 5,6 % zegt ten minste één keer per maand een kerkdienst bij te wonen. Bovendien is de historische verdeling van tweederde Protestant en éénderde Katholiek nu verschoven naar een kwart Katholiek en een tiende Protestant. De enige uitzondering op deze trend in de richting van een meer seculiere samenleving is de veerkracht van de Nederlandse Bijbelgordel en de groei van Islam en Hindoeisme als gevolg van immigratie.

Chocolade paaseieren en de Paashaas zijn kenmerken van Pasen die in vrijwel de hele Westerse seculaire Paas-tradities voorkomen. Zoals we zullen zien zijn er echter ook vele typisch Nederlandse tradities.

Op Paaszondag

Op Paasochtend versieren Nederlandse kinderen paaseieren door ze in felle kleuren te beschilderen. Regelmatig worden zeer uitgebreidde patronen op deze eieren geschilderd en er wordt gebruik gemaakt van eierdopjes om te voorkomen dat de verf vlekken veroorzaakt op de vingers of op andere oppervlakken. Er worden ieder jaar ongeveer 35 miljoen van deze Paaseieren gegeten tijdens het Paasweekend, dat zijn dus twee eieren voor iedere inwoner van het land.

De geverfde eieren worden, samen met de chocolade-eieren, door de ouders verstopt, waarna de kinderen op zoek gaan naar de verstopte paaseieren. Als het weer het toelaat gebeurt dat buiten, meestal in de achtertuin. Anders worden de eieren binnen verstopt en gevonden. Eitjes, vlinders, strikken en konijnen worden ook vaak aan de Palmpaastakken gehangen, die traditioneel gebruikt worden om het huis voor Pasen mee te versieren.

Na het zoeken van de eieren eten Nederlanders meestal een Paasontbijt of Paasbrunch. Vaak wordt deze maaltijd ook op Paasmaandag gegeten. Het feestmaal is groot en wordt in een ontspannen sfeer gegeten. Onderdeel van de maaltijd zijn onder andere voedsel zoals Paaseieren, Hollandse kaas, crackers, gerookte zalf en paling, roomboter in de vorm van een konijn of een lam en verschillende soorten brood, zoals croissantjes, pistoletjes en paasstol. Paasstol heeft gedroogd fruit in het deeg gebakken en heeft een marsepeinen kern. De ontbijttafel wordt versierd met geschilderde Paaseieren, kaarsen, palmpaastakken en bloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen.

Op Paasmaandag

Paaszondag is meer een thuis-dag, maar op Paasmaandag gaan de meeste familie’s en vrienden er het liefst op uit. Als het weer het toelaat gaan ze vooral graag naar pretparken, woonwarenhuizen, verschillende outletwinkelcentra, tuincentra, bouwmarkten, etc. Winkels zijn op Paasmaandag veel langer open dan gewoonlijk om de enorme hoeveelheid klanten tegemoet te komen. Naast winkelen en entertainment is het ook populair om lekker een stuk te gaan fietsen door het landschap van de vroege lente. Thuis lekker op de bank tv gaan zitten kijken, bijvoorbeeld naar één van Paasspecials zoals Ben Hur, Life of Christ-films en Jesus Christ Superstar, is ook een populaire Paasmaandag-traditie geworden.

Overige Tradities

Veel basisschoolkinderen nemen rond Pasen een “Paasontbijtdoos” mee naar school, die ze als kado aan één van hun klasgenoten geven. De doos is vaak een mooiversierde schoenendoos die gevuld wordt met allerlei lekkers. Sommige meer vooruitstrevende scholen hebben recentelijk jam, chocolade en witbrood uit deze dozen verbannen, waardoor bijvoorbeeld een boterham met kaas veel vaker in de doos opduikt.

In veel van de noordelijke provincies bestaat de pre-Christelijke traditie van het aansteken van Paasvuren. Op Paaszondag of Paasmaandag wordt een gigantisch vuur gebouwd door de inwoners van ieder dorp.

In het dorp Ootmarsum gaat een groep zangers, voorgegaan door acht “Poaskearls” (Paasmannen) tijdens “Vlöggelen” het dorp rond om traditionele muziek te zingen. De hele dorpsbevolking houdt elkaars handen vast terwijl ze door de straten marcheren en veel mensen tillen hun kinderen zo hoog mogelijk op om de Wederopstanding van Christus te representeren.

In het dorp Denekamp is “paasstaakslepen” een plaatselijke viering waarbij de dorpelingen het bos in gaan om een boom om te hakken, die ze vervolgens naar het dorp mee terugnemen. De boom wordt rechtop gezet en er wordt brandend teer op de top gesmeerd. Zowel deze viering als de hierboven genoemde viering van Vlöggelen wordt afgesloten met het aansteken van het Paasvuur.

Een bedreigde Paastraditie

Na het eieren zoeken op Paasochtend is het lange tijd de traditie geweest om met zijn allen in de woonkamer de Paas-toespraak van de Paus te bekijken – niet alleen bij Katholieken. De reden daarvoor is dat Nederland al ongeveer 30 jaar zo’n 42.000 Paastulpen aan het Vaticaan schenkt en de Paus heeft Nederland daar altijd publiekelijk voor bedankt met de legendarische woorden “Bedankt voor de bloemen”. Toen Paus Fransiscus dit recentelijk echter in het Italiaans zei, zorgde dat voor nogal wat ophef. Tot overmaat van ramp heeft het bedrijf dat de bloemen doneert te maken met bezuinigingen, waardoor ze overwegen om deze traditie van drie decennia lang binnenkort te beëindigen.

Paasevenementen

Naast de hierboven vernoemde Paasevenementen zijn er nog drie evenementen die rond Pasen plaatsvinden die toeristen die rond die tijd in Nederland zijn wellicht de moeite van het bezoeken waard vinden:

  • De uitvoeringe van de Mattheüspassion van Johann Sebastian Bach in het Concertgebouw in Amsterdam. Hoewel dit stuk in vele plaatselijke concerthallen wordt uitgevoerd is in het bijzonder de uitvoering op Goede Vrijdag in Amsterdam beroemd.
  • Paaspop, een enorm muziekfestival in Schijndel, dat al sinds 1978 jaarlijks wordt gehouden. Er zijn meerdere podia, talloze bands en drie dagen van optredens. De menigten zijn over het algemeen vrij groot.
  • De Paasraces in Zandvoort. Deze races markeren het begin van het Nederlandse race-seizoen en velen zorgen ervoor dat ze rond deze tijd van het jaar op het circuit te vinden zijn.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202429 maartvrijdagGoede Vrijdag
31 maartzondag1e Paasdag
1 aprilmaandag2e Paasdag
20237 aprilvrijdagGoede Vrijdag
9 aprilzondag1e Paasdag
10 aprilmaandag2e Paasdag