Start Planning
Kerst

Kerst 2024, 2025 en 2026

Kerst wordt gevierd op 25 december van elk jaar. De feestelijkheden voor Kerstmis beginnen in Nederland op 5 december, de avond voor het feest van Sinterklaas.

JaarDatumDagFeestdagen
202425 decemberwoensdag1e Kerstdag
26 decemberdonderdag2e Kerstdag
202525 decemberdonderdag1e Kerstdag
26 decembervrijdag2e Kerstdag
202625 decembervrijdag1e Kerstdag
26 decemberzaterdag2e Kerstdag
Scroll naar beneden op de pagina voor de data van voorgaande jaren.

De heilige was een bisschop in de 4e eeuw. Vandaag wordt in Nederland de vrijgevigheid van Sinterklaas herdacht. Hij staat bekend als de persoon die kinderen geschenken geeft op 5 december. Sinterklaas woont in Spanje, en hij komt met de boot aan in Amsterdam op 5 december. Hij rijdt op een wit paard in een stoet doorheen de straten. Kinderen stoppen wortels en hooi voor zijn paard in hun schoenen. Ze zetten dan hun schoenen bij de haard of op een vensterbank. Sinterklaas laat geschenken achter in hun schoenen.

5 december is ook de avond van feestelijkheden om de dag van Sinterklaas te vieren. Op deze feestjes krijgen kinderen geschenken van Sinterklaas. Andere activiteiten tijdens de feestelijkheden zijn spelletjes en schattenjachten. Als versnapering worden koekjes op basis van marsepein of kaneel geserveerd.

In Nederland duren de feestelijkheden voor Kerstmis de hele maand december. Mensen zetten kerstbomen in hun huis, versierd met kaarsen, belletjes en linten. De straten worden versierd met snoeren van lichtjes in de vorm van sterren of belletjes. Er zijn kraampjes in de straten die seizoensgebonden zoetigheden verkopen, zoals oliebollen en appelflappen. Oliebollen lijken een beetje op donuts, en appelflappen zijn appelbeignets. Er wordt kerstmuziek gespeeld in de straten. In de winkels hangt rode en groene versiering.

Kerstdag kan beginnen met een brunch van gerookte zalm en speciale broodjes. De laatste maaltijd van de dag is een avondmaal dat varkensvlees, gans of wild kan bevatten. Speciale gerechten die tijdens deze maaltijden worden geserveerd zijn bijvoorbeeld kerststol bij de brunch en gourmetten bij het avondmaal. Kerststol is een soort zoet brood met vruchten. Gourmetten doe je met een kleine grill op de tafel. De gasten kunnen dan kleine stukjes vlees en groenten grillen. Op het einde van de dag zit iedereen samen rond de haard om kerstliedjes te zingen en verhalen te vertellen. In Nederland heet deze dag Eerste Kerstdag.

26 december is Tweede Kerstdag. Mensen eten de overschotjes van de dag ervoor of gaan uit eten. Ze gaan ook soms naar concerten. Als het weer het toelaat, brengen ze de dag door met een buitenactiviteit, zoals ijsschaatsen.

Voorgaande jaren

JaarDatumDagFeestdagen
202325 decembermaandag1e Kerstdag
26 decemberdinsdag2e Kerstdag
202225 decemberzondag1e Kerstdag
26 decembermaandag2e Kerstdag